Tai Chi

tai_chi_pa_kinesiska_muren

Tai chi (eller Tai Chi Chuan, som är det fullständiga namnet) har utövats i Kina under lång tid. Uppgifterna om hur länge den har funnits varierar. Enligt en av legenderna skapades Tai Chi av Taoist munken Chang San-Feng, för ca 8oo år sedan. Han ska ha fått kunskap om Tai Chi i en dröm. Tai Chi utvecklades inom olika familjer. Chen familjen anses vara grundarna. En teori är att traditionen startade med den militära officeren Chen Wang -Ting som levde under 1600 – 1700 talet. Rörelserna i Tai Chi har sin grund i kampsport och Taoistiska övningar för andning och reglering av Qi. Metoder och tekniker hölls hemliga inom familjen. Så småningom fördes kunskapen vidare till Yang familjen, som utvecklade sin egen stil. Senare utvecklades andra stilar inom familjerna W´u, Wu och Sun. Var och en har sina serier av rörelser som kallas former eller kator.

Idag utövas Tai Chi framförallt av hälsoskäl. De tekniker som ursprungligen var till för självförsvar och att stärka kroppen för strid har visat sig utmärkta för att stärka hälsan. Tai Chi underlättar flödet av livsenergi (Qi) i kroppen. Övningarna förbättrar flödet genom att musklerna slappnar av, vävnaderna sträcks ut och lederna frigörs. Kroppen fungerar som en enhet. Avspänningen gör att man istället för att göra av med energi kan få ny energi och livskraft.

Den form som jag framförallt lär ut kallas för 24-formen. Den togs fram i Kina på mitten av 50-talet och är en förkortad variant av en längre Yang-form. Det är en form som passar bra att börja med för den som vill lära sig Tai Chi. Rörelserna är långsamma, mjuka och flödande. De utförs som en serie gående rörelser under djup närvaro. Träningen hjälper till att mjuka upp kroppen och förbättrar koordination och balans. Det är också ett bra sätt att förbättra sin hållKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAning och sitt kroppsmedvetande. Även blodcirkulationen och energiflödet i kroppen främjas. Ofta blir man piggare och gladare av att göra Tai Chi det är också svårt att tänka på annat vilket gör det till ett mycket bra sätt att få mental avkoppling.

Ifall ni är några som är intresserade att starta en grupp eller att prova på, kontakta mig gärna så kan jag säkert ordna något. Jag ordnar gärna aktiviteter på friskvårdsdagar, event, sammankomster mm.

Tai = stor. Chi = ultimatum. Chuan = Knytnäve.

Taichi är i den kinesiska filosofin är symbolen med Yin och Yang, två motstående krafter i ständig samverkan.

qigong1

Mina kurser

Tai Chi Kurs, 12 tillfällen under våren 2024

  • Onsdagar kl 18.00 – 19.00 – startar 24 januari

Plats: Skytteholmsvägen 2 i Solna, arrangör ABF (Norra Stockholms län)
Anmälan till ABF: htabf.se/arrangemang/stockholms-lan/solna/halsa-vard-livsstil/tai-chi
nadia.chache@abf.se / 073-050 04 62

Vi gör huvudsakligen Tai Chi 24 formen men övar även lite på 42 tävlingsform. Gruppen är blandad med både nybörjare och de som har tränat ett tag.  Träffarna anpassas så att alla kan hänga med. Den som redan kan formen får tillfälle att repetera och öva på att bli bättre på detaljer och även på att fördjupa närvaron i rörelserna. Jag går igenom några av rörelserna mer i detalj varje gång men vi övar också på hela eller större delar av formen med mer fokus på flöde än detaljer.

Tai Chi Kurs, 10 tillfällen under våren 2024

  • tisdagar kl 18.00 – 19.30 – startar 20 Februari

Plats: Sandhamnsgatan 8, T-Gärdet. Arrangör SV Stockholm
Anmälan till SV: sv.se/avdelningar/sv-stockholm/kurser/tai-chi
elin.lonn@sv.se / 0720-90 25 98

Vi kommer att öva på Tai Chi 24 formen. Det blir också tid för uppvärmning, stretching samt en liten te paus med samtal. Varje gång går vi igenom några av rörelserna mer i detalj men gör också längre sekvenser i ett flöde utan fokus på detaljer. Kom och förbättra balans, smidighet och koordination. Tai Chi ger också livsglädje och ny energi.  Övningarna utförs som en serie med gående rörelser, i ett lugnt och harmoniskt flöde. Den här kursen passar bra för nybörjare men även för dig som har tränat Tai Chi tidigare.

Privat lektioner

Vill du få egna lektioner i Tai Chi? Då finns det möjlighet att komma till mig i Solna.
Pris: 350 kr / 45 min. Använd gärna dina frikskvårdspengar via Epassi
Välkommen att boka in dig: merchi@live.se 073-953 98 80

20210707_18422320210609_185616

Utomhus Tai Chi i Marabouparken i Sundbyberg.20200603_190121

Onsdagar kl 18.00 – 18.45 – Start 8 maj

Tai Chi förbättrar balans, smidighet och koordination, ger ny energi samt en glad och positiv känsla. Övningarna utförs som en serie med gående rörelser, i ett lugnt och harmoniskt flöde. Vi övar på en form som kallas Tai Ch 24 Formen. Varje gång går vi igenom några av rörelserna mer i detalj men gör också längre sekvenser i ett flöde utan fokus på detaljer. Genomförs även vid lätt regn men inte vid ösregn. Ingen tidigare erfarenhet behövs.
Dropp in 60 kr / gång. Betalning med Swish eller kontant.

Datum:
8, 15, 22 och 29 maj
5 och 12 juni

Arrangeras i samarbete med Marabouparkens konsthall.